Prominente sprekers op Studiedag over Veiligheidsprogramma’s

De Studiedag Veiligheidsprogrammma’s op 10 september staat in het teken van inzicht en overzicht in programma’s die inspelen op de toenemende behoefte aan veiligheid en integriteit.
Onder de noemer “veiligheidsprogramma’s” valt een range van activiteiten waarbij op een gestructureerde wijze – soms op basis van normalisatie - wordt bepaald welke maatregelen genomen moeten worden ter bescherming van eigendom en bezit en veiligheid van medewerkers en klanten. Op basis van analyse van de bestaande situatie wordt een actieplan gemaakt waarmee bedrijven en instellingen aan de slag kunnen. Certificatie kan een meerwaarde hebben om te borgen dat de genomen maatregelen beklijven in de organisatie.
We vroegen aan Felix Olijslager welke veiligheidsprogramma’s we in Nederland kennen en wat de relatie is met het recht? Felix Olijslager verzorgt de post-hbo registeropleiding Security en Recht van Soba Security Academy.
“Het aanbod aan veiligheidsprogramma’s is heel divers en ook het rechtskarakter is enorm verschillend. Soms vloeit het veiligheidsprogramma voort uit wet- en regelgeving. Je kunt hierbij denken aan het Stelsel Bewaken en Beveiligen.”
“Vaak is echter sprake van zelfregulering, waarbij bedrijven en instellingen zich vrijwillig committeren aan programma ter bescherming van eigendom en bezit. Er is sprake van zelfregulering als een regeling voor een bepaalde sector of beroepsgroep door deze zelf wordt opgesteld, uitgevoerd en gehandhaafd. Dit is een aanvulling op of alternatief voor regulering door de overheid. De door middel van zelfregulering opgestelde normen kunnen vele vormen aannemen, zoals gedragscode, keurmerk (of certificaat) of erkenningsregeling. Soms wil een opdrachtgever dat aan bepaalde normen voor veiligheid en integriteit voldaan wordt. Je kunt hierbij denken aan ISPS, TAPA, ABDO en veelal ook de NEN-normen. Een gemeenschappelijk kenmerk is dat je criminelen een stap voor wilt zijn door preventie by design.”
Wat de programma’s beogen, wie betrokken zijn bij de opstelling en wie de belanghebbenden zijn van de veiligheidsprogramma’s komt aan de orde op 10 september. Ook wordt verder belicht hoe het recht doorwerkt in de verschillende programma’s.
Voor de praktijk en door de praktijk
De studiedag wordt verzorgt door een multidisciplinair team van specialisten die hun sporen op hun vakgebied hebben verdiend. Frank van der Linden, Nico Dubois, Georg Wiessing, Rianne Boek, Wil Spoor, Marcus Draaisma, Georg van der Zon en Felix Olijslager zullen de deelnemers meenemen in een uitgebreid programma met veel praktijkvoorbeelden. Op de website van Soba vindt u meer informatie over deze sprekers en hun thematiek.
Een uitgebreid programma
De ochtend start met het Stelsel Bewaken en Beveiligen. Omdat alle bedrijven en instellingen te maken kunnen krijgen met dreigingen die goed functioneren kan ondermijnen wordt uitgelegd hoe de dreigingsinschatting wordt gemaakt en wie daarbij een rol speelt?
Het middagprogramma borduurt voort op preventie en benadrukt een aantal algemene en bijzondere inbreukbeperkende maatregelen die tot stand komen via zelfregulering en door samenwerking. Maar wat nu als het mis gaat? Dan is onderzoek en respons vereist. Welke repressiemogelijkheden zijn er om de verstoorde balans terug te krijgen?
Het programma in het kort
Stelsel bewaken en beveiligen | Frank van der Linden |
Havenbeveiliging en ISPS code | Nico Dubios |
TAPA (Transported Asset Protection Association | George Wiessing |
Contracteren over veiligheid met NEN | Will Spoor en Rianne Boek |
Witwasrisico en de aanpak daarvan | Georg van der Zon |
Herstel van de orde door effectief bewijsbeslag | Marcus Draaisma |
Elkaar waarschuwen door gegevensuitwisseling | Felix Olijslager |
Felix Olijslager: “Het volgen van de studiedag biedt meerwaarde aan iedereen die werkzaam is in het beveiligingsvakgebied omdat de dag inzicht en overzicht geeft van wat er op dit moment speelt. Zelf ben ik een warm voorstander van zelfregulering omdat het een alternatief kan zijn voor wettelijk ingrijpen. Door zelfregulering houd je de touwtjes in eigen handen en is het mogelijk om regels te maken die maatwerk zijn. Dit levert beter toepasbare regels op en zorgt voor meer draagvlak voor naleving van die regels. We moeten wel oppassen dat we niet te ver doorschieten in onze eigen zelfregelzucht. Verder is van belang dat de repressie goed op orde is. Daarmee bedoel ik effectief optreden tegen onverlaten die maling hebben aan de rechten en belangen van anderen. Die repressie komt vooral tijdens het middagdeel aan bod”.
Meer informatie over de Studiedag Veiligheidsprogramma's en over de sprekers vindt u op:
Studiedag Veiligheidsprogramma's - SOBA
Archief > 2021
november
- 29 november 2021 - PKVW staat voor erkende expertise
- 26 november 2021 - SOBA start in 2022 met de erkende Post-HBO opleiding Crisisbeheersing
oktober
- 27 oktober 2021 - SOBA onderdeel van de SeSa Groep: Een uniek samenwerkingsverband
- 24 oktober 2021 - Bas Scholts Docent BoCA: “Alarmcentralisten zijn echte vakmensen!”
september
- 29 september 2021 - Wij hebben een Cedeo erkenning!
- 27 september 2021 - Wijnand van Loon nieuwe Programma Manager Inbraakbeveiliging
augustus
- 20 augustus 2021 - Hoe onderwijskundige Mariëlle de cursisten van SOBA met plezier laat slagen
- 16 augustus 2021 - Prominente sprekers op Studiedag over Veiligheidsprogramma’s
juni
- 29 juni 2021 - Nieuw in het cursusprogramma van SOBA: Erkend Verankeraar Kluizen
- 25 juni 2021 - Nieuw ICT-Beveiligingstechnicus
- 04 juni 2021 - Gratis online (live) webinar: “Introductie Security en Recht”
mei
april
- 29 april 2021 - DHM Bijscholingsdag: “Er verandert zoveel in drie jaar”
- 29 april 2021 - Nieuw in ons opleidingsprogramma: Maintenance Management Safety en Security
maart
- 29 maart 2021 - Nieuw opleidingstraject: Allround Monteur Beveiligingssystemen
- 29 maart 2021 - PD-VSS nieuwe stijl bestaat 2 jaar!
februari
januari
Meer informatie
Heeft u vragen over onze opleidingen of wilt u een advies op maat? Stuur een mail naar info@soba.nl of neem contact op met één van onze opleidingsadviseurs. Wij helpen u graag verder!