« Terug

MBVp-docent Tom Hendriks: “Het leukste is te zien dat het kwartje valt”

Tom Hendriks 2.jpg23 jan

‘Tom is top’ kwam er uit een evaluatie van de opleiding MBV Praktijk. Dan word je nieuwsgierig naar de docent waar het over gaat. Goede reden om nader kennis te maken met Tom Hendriks, docent MBV Praktijk bij SOBA. Hij is 38 jaar, woont in het zuiden van het land en werkt sinds 2002 in de beveiliging. “Ik heb bij 2 verschillende installateurs gewerkt, in diverse functies. Sinds juli 2022 werk ik bij ARAS Security BV, een leverancier van elektronische beveiligingsproducten- en systemen, die daarbij ook uitgebreide ondersteuning biedt.” En sinds afgelopen jaar is hij dus ook docent bij SOBA.

Stoute schoenen aangetrokken

Een interessante vraag is altijd hoe iemand bij SOBA terecht is gekomen. Tom vertelt dat hij op LinkedIn een bericht zag over een SOBA-opleiding: “Dat bericht maakte me nieuwsgierig, dus ik ging naar de website van SOBA om wat meer over de organisatie te weten te komen. Op de website zag ik dat er een vacature open stond, voor een TBV-docent. Ik heb toen de stoute schoenen aangetrokken en directeur Ymke van Kersen gebeld. Dat was een leuk gesprek en ik mocht daarna een paar keer aanschuiven bij de opleiding om het te ervaren.”

Die ervaring was niet alleen maar positief: “Het werken met zo’n groep leek me geweldig. Maar de hele dag theorie geven, dat is (nog) niet echt mijn ding. Gelukkig bleek dat SOBA een opleiding MBV Praktijk aanbiedt. En daar werd ik helemaal blij van: het paneel dat wordt gebruikt ken ik door en door. En om die kennis op anderen over te brengen, dat leek me heel erg leuk.”

Dankbaar voor goede begeleiding

Begin 2022 heeft Tom een paar keer meegelopen met de MBV Praktijk-opleiding die John van den Berg gaf. Die merkte al snel dat Tom veel ervaring heeft met het gebruikte paneel en zette hem tijdens de opleiding al aan de slag met deelnemers.

In maart 2022 stond Tom Hendriks zelf voor zijn eerste groep van de opleiding MBV Praktijk. Mentor John van den Berg luisterde mee en gaf achteraf feedback: “Ik ben heel erg dankbaar voor de goede begeleiding die ik heb gekregen. De positieve feedback; dit doe je goed, dat kan nog wat beter … Daar heb ik echt heel veel aan gehad.”

Er werd afgesproken dat Tom 25 dagen per jaar de opleiding MBV Praktijk voor SOBA kan verzorgen. Dit in goed overleg met zijn huidige werkgever ARAS, waar hij full time werkt. “Heel fijn dat ik de ruimte krijg van mijn werkgever om dit te kunnen doen. Ik merk namelijk hoe belangrijk het is dat je zelf ook uit de praktijk komt. Dat is echt een must. Je kan beter inschatten en herkennen waar deelnemers tegen aan lopen. Die stappen immers zo uit hun werkomgeving het leslokaal in en moeten even schakelen. Dan waarderen ze het dat jij uit diezelfde omgeving komt. Dat hoor ik en lees ik ook terug in de evaluaties van mijn deelnemers.”

"Ik merk hoe belangrijk het is dat je zelf ook uit de praktijk komt. Dat is echt een must."

Interactie en diversiteit

Tom haalt veel energie uit de interactie met de groep en de diversiteit in deelnemers: “Deelnemers komen de eerste dag binnen en weten weinig of soms niets. Een maand later zijn ze klaar voor het examen. Maar de ene deelnemer pakt dingen veel sneller op dan de andere, daar zit soms best een groot verschil tussen. De ene keer ben je zo klaar met het uitleggen van de lesstof, een andere keer moet je het op een andere manier proberen, omdat ze het de eerste keer niet snappen. Het leukste is te zien dat het kwartje valt, daar haal ik zoveel energie uit.”  

MBV, de opleiding Monteur Beveiligingssystemen, is een uitgebreide opleiding over beveiligingssystemen en de bijbehorende installatietechniek. Heeft een deelnemer geen werkervaring als Monteur Beveiligingssystemen, dan volgt hij eerst MBV Theorie en dan MBV Praktijk voor een volledig MBV diploma. Kijk hier voor een overzicht van de MBV opleidingen van SOBA.

« Terug

Meer informatie

Heb je vragen over onze opleidingen of wil je een advies op maat? Stuur een mail naar info@soba.nl of neem contact op met één van onze opleidingsadviseurs. Wij helpen jou graag verder!

Bel 030 666 777 3