« Terug

Succesvol zij-instroomtraject bij Hoppenbrouwers

Aangepaste foto.jpg28 jun

De kracht van goede samenwerking


In het voorjaar 2023 volgden acht zij-instromers een speciaal traject om zichzelf op te laten leiden tot hulpmonteur bij Hoppenbrouwers Techniek. Met een afwisselend pakket aan praktijk- en theorielessen werden zij klaargestoomd voor een baan. Hoppenbrouwers, SOBA en Vakwijs Opleidingen ontwikkelden gezamenlijk dit traject van drie maanden, waar alle belangrijke facetten van inbraakbeveiliging en brandmeldinstallatie in zijn meegenomen.

In 2022 ontstond bij Hoppenbrouwers Techniek de wens om een zij-instroomtraject te starten, waar alle ervaringen en bevindingen uit eerdere trajecten werden meegenomen. Er werd contact gezocht met SOBA. Wijnand van Loon, programmamanager bij SOBA: “Hoppenbrouwers benaderde ons met de vraag welk stuk we voor hen konden invullen. Uiteindelijk hebben we gezamenlijk een traject van drie maanden samengesteld, bestaande uit zowel theorie- als praktijklessen.” 

"Deze opleiding heeft echt een boost gegeven om snel te kunnen starten als hulpmonteur”

Zelfstandig aan de slag

Koen van den Hurk, clusterleider Beveiliging bij Hoppenbrouwers Techniek: “Met dit traject kunnen we zij-instromers klaarstomen om aan de slag te gaan binnen de brand- en inbraakbeveiliging. Alle basiskennis die de deelnemers nodig hebben om te starten zit in dit traject. Hiermee willen we bereiken dat de deelnemers meteen zelfstandig aan de slag kunnen om een deelinstallatie te maken, zonder dat een leidinggevend monteur hen nog volledig moet opleiden.” Dit bleek een succesvolle formule te zijn. De zij-instromers zijn na afronden van het traject allemaal aan de slag gegaan bij Hoppenbrouwers. “Dat is ook wat we graag willen natuurlijk”, zegt Koen van den Hurk. “De zij-instromers hebben in verschillende teams hun plek gevonden en werken nu – al dan niet onder begeleiding – in de praktijk.”

Een groot verschil met eerdere opleidingstrajecten is de ‘snelle’ zelfstandigheid van de nieuwe medewerkers: “Deze opleiding heeft echt een boost gegeven om snel te kunnen starten als hulpmonteur. Maar uiteindelijk is het natuurlijk afhankelijk van de persoon hoe een opleiding wordt opgepakt. We zien de één met vertrouwen aan het werk, al ver vooruit denkend wat de volgende stap zal zijn. En een ander zit nog volop in het leerproces en heeft meer begeleiding nodig.”

Kracht van samenwerken

SOBA is blij met het resultaat van de samenwerking. Samen met Vakwijs en Hoppenbrouwers werd een traject ontwikkeld dat deelnemers een gedegen basis biedt, met een goede balans tussen persoonlijke vaardigheden en kennis. Koen: “Het was prettig om te verdelen wat we zelf konden doen vanuit Hoppenbrouwers en wat SOBA en Vakwijs met de juiste kennis voor ons konden doen. Wat leuk is om te zien, is dat onze ervaren monteurs en uitvoerders die meewerkten aan dit traject hier ook een hoop werkplezier uithalen. Daarmee hebben we wellicht nieuwe praktijkopleiders gekriebeld, die in de toekomst intern bij ons nieuwe leerlingen kunnen gaan opleiden. Als ik afga op mijn eigen ervaring, maar ook op de reacties van de leerlingen en andere betrokkenen, dan heb ik het hele traject als zeer prettig ervaren.”

Wijnand: “De deelnemers hebben keihard gewerkt om zich het beveiligingsvak eigen te maken. Dat is waar wij het voor doen. SOBA gelooft in dit soort trajecten. Als we kunnen voorzien in de klantwens én de wensen van de deelnemers, dan worden wij daar ontzettend blij van.”

Plaatje zij-instormers

Zij-instroomtraject Beveiligingsmonteur bij SOBA

SOBA biedt vanaf dit najaar het Zij-instroomtraject Beveiligingsmonteur aan. Een samengestelde, intensieve opleiding die een zij-instromer klaarstoomt tot ‘startbekwaam’. Je kunt individueel inschrijven voor dit traject. Belangrijk is wel dat je als deelnemer binnen een technisch bedrijf de mogelijkheid krijgt om tijdens en aansluitend aan de opleiding in de praktijk te werken.
Als bedrijf kun je ook individuele deelnemers inschrijven. Heb je als bedrijf 8 of meer deelnemers die dit traject willen volgen? Neem dan contact op met SOBA over de mogelijkheden voor een InCompany-variant.

Meer informatie

« Terug

Meer informatie

Heb je vragen over onze opleidingen of wil je een advies op maat? Stuur een mail naar info@soba.nl of neem contact op met één van onze opleidingsadviseurs. Wij helpen jou graag verder!

Bel 030 666 777 3