« Terug

Opleiding Crisisbeheersing: de brede basis die je nodig hebt als er een crisis uitbreekt

1 IMG-2839.jpg06 feb

Naast klassieke rampen (fysieke veiligheid) krijgen publieke en private organisaties steeds meer te maken met moderne crises (integrale veiligheid). Plotselinge en ernstige verstoringen van de bedrijfscontinuïteit met veel impact op de organisatie en de mensen die daarin werken. In de Post-HBO opleiding Crisisbeheersing leiden wij vakbekwame sleutelfunctionarissen op die klaar staan om de crisis het hoofd te bieden. Met dit diploma ben je in staat om de organisatie op tactisch en strategisch niveau goed voor te bereiden op rampen- en crisissituaties. Je wordt een generalist die als procescoördinator de juiste maatregelen binnen de organisatie kan initiëren, controleren en verbeteren, alsmede een goed netwerk in stand kan houden.

Profielfoto Dikkie van ZettenDikkie van Zetten (directeur Woonzorgcentrum Avondlicht in Herwijnen) heeft de opleiding in het najaar van 2022 gevolgd: “Directe aanleiding was de uitbraak van corona, dat kun je met recht een crisis noemen. Wij zijn een vrij kleine organisatie en hadden op dat moment nog geen crisisteam. Ik heb toen een aantal MT-leden bij elkaar geroepen en samen hebben we een plan gemaakt. Maar er was geen echte structuur. Tijdens de evaluatie kwamen we tot de conclusie dat er veel zaken zijn geweest waarvan we achteraf zeiden ‘Dat moet anders kunnen’.

Ze geeft aan dat je met de opleiding Crisisbeheersing beter beslagen ten ijs komt: “De opleiding is vrij breed van opzet, dus eerlijk gezegd wist ik niet helemaal wat ik kon verwachten. Maar achteraf ben ik heel erg tevreden en voldoet de inhoud echt aan wat ik nodig had. Deze opleiding geeft je de brede basis die je nodig hebt als er een crisis uitbreekt. Momenteel ligt er bij ons alleen nog maar een calamiteitenplan voor de twee locaties, dat is het. Ik wil graag meer structuur aanbrengen: wie zit er in het crisisteam, hoe pakken we dingen aan. Een duidelijk crisisbeleid ontwikkelen dus. Na het volgen van de opleiding Crisisbeheersing weet ik beter hoe ik dat ga aanpakken.”

Een groot pluspunt van de opleiding is het gemêleerde gezelschap, aldus Van Zetten. Deelnemers komen uit verschillende sectoren: “Ik werk intussen 30 jaar in de zorg. Dan ga je vaak op dezelfde manier naar dingen kijken. Het is fijn dat er tijdens deze opleiding uit andere invalshoeken input wordt gegeven. Iemand van defensie gaf een voorbeeld uit zijn dagelijkse werk en dan denk je ‘Hé, dat kan ik ook gebruiken’. Bovendien heb je tijdens een crisis ook met meerdere partijen te maken: gemeente, politie, defensie of veiligheidsregio. Dan is het goed dat je tijdens de opleiding ook al die andere sectoren hebt getroffen en ideeën uitwisselt. Dus eigenlijk is het heel logisch dat je samen optrekt in deze opleiding.”

De Post-HBO Registeropleiding Crisisbeheersing start weer in het najaar, op 7 september. De opleiding bestaat uit 11 lesdagen.
Meer weten? Klik hier voor meer informatie

« Terug

Meer informatie

Heb je vragen over onze opleidingen of wil je een advies op maat? Stuur een mail naar info@soba.nl of neem contact op met één van onze opleidingsadviseurs. Wij helpen jou graag verder!

Bel 030 666 777 3