« Terug

Studiedag Veiligheidsprogramma’s op 15 september a.s.

Banner studiedag.jpg02 aug

De Studiedag Veiligheidsprogrammma’s  op 15 september 2023 staat in het teken van inzicht en overzicht in  programma’s die inspelen op de toenemende behoefte aan veiligheid en integriteit.

Onder de noemer 'veiligheidsprogramma’s' valt een range van activiteiten waarbij op een gestructureerde wijze – soms op basis van normalisatie - wordt bepaald welke maatregelen genomen moeten worden ter bescherming van eigendom en bezit en veiligheid van medewerkers en klanten. Op basis van analyse van de bestaande situatie wordt een actieplan gemaakt waarmee bedrijven en instellingen aan de slag kunnen. Certificatie kan een meerwaarde hebben om te borgen dat de genomen maatregelen beklijven in de organisatie.

We vroegen aan Felix Olijslager welke veiligheidsprogramma’s we in Nederland kennen en wat de relatie is met het recht? “Het aanbod aan veiligheidsprogramma’s is heel divers en ook het rechtskarakter is enorm verschillend. Soms vloeit het veiligheidsprogramma voort uit wet- en regelgeving. Je kunt hierbij denken aan het Stelsel Bewaken en Beveiligen", vertelt Felix. Hij verzorgt bij SOBA ook de post-HBO Registeropleiding Security en Recht.

“Het aanbod aan veiligheidsprogramma’s is heel divers en ook het rechtskarakter is enorm verschillend. Soms vloeit het veiligheidsprogramma voort uit wet- en regelgeving. Je kunt hierbij denken aan het Stelsel Bewaken en Beveiligen.”

Felix Olijslager: “Zelf ben ik een warm voorstander van zelfregulering, omdat het een alternatief kan zijn voor wettelijk ingrijpen. Door zelfregulering houd je de touwtjes in eigen handen en is het mogelijk om regels te maken die maatwerk zijn. Dit levert beter toepasbare regels op en zorgt voor meer draagvlak voor naleving van die regels. We moeten wel oppassen dat we niet te ver doorschieten in onze eigen zelfregelzucht. Verder is van belang dat de repressie goed op orde is. Daarmee bedoel ik effectief optreden tegen onverlaten die maling hebben aan de rechten en belangen van anderen. Die repressie komt vooral tijdens het middagdeel aan bod”.

Wat de programma’s beogen, wie betrokken zijn bij de opstelling en wie de belanghebbenden zijn van de veiligheidsprogramma’s komt aan de orde op 15 september. Ook wordt verder belicht hoe het recht doorwerkt in de verschillende programma’s.  

Multidisciplinair team van specialisten

De studiedag wordt verzorgt door een multidisciplinair team van specialisten die hun sporen op hun vakgebied hebben verdiend. Frank van der Linden, Susanne Nieuwdorp, Georg Wiessing, Wijnand van Loon, Marcus Draaisma, Georg van der Zon en Felix Olijslager nemen de deelnemers mee in een uitgebreid programma met veel praktijkvoorbeelden. Het volgen van de studiedag biedt meerwaarde aan iedereen die werkzaam is in het beveiligingsvakgebied, omdat de dag inzicht en overzicht geeft van wat er op dit moment speelt. 

Meer informatie over de Studiedag Veiligheidsprogramma's en over de sprekers vindt u op:
Studiedag Veiligheidsprogramma's - SOBA

« Terug

Meer informatie

Heb je vragen over onze opleidingen of wil je een advies op maat? Stuur een mail naar info@soba.nl of neem contact op met één van onze opleidingsadviseurs. Wij helpen jou graag verder!

Bel 030 666 777 3