Opleiding | 11 weken

Zij-instroomtraject Beveiligingsmonteur

Omschrijving
Programma
Opleidingsduur en Inschrijven
Extra informatie

Omschrijving

Het opleiden van zij-instromers is tijdrovend voor een bedrijf en vraagt veel van senior medewerkers. SOBA helpt graag om dit gemakkelijker te maken. Het Zij-instroomtraject Beveiligingsmonteur is een samengestelde opleiding die aansluit bij de wens om zij-instromers middels een verkort traject op te leiden. Het Zij-instroomtraject Beveiligingsmonteur is ideaal voor elk bedrijf dat zij-instromers een vliegende start wil bieden!

Belangrijk is dat de deelnemer binnen het eigen bedrijf de mogelijkheid krijgt om tijdens en aansluitend aan de opleiding in de praktijk te werken. Dit biedt deelnemers de mogelijkheid om het geleerde meteen toe te passen in de praktijk.

Doel

Het doel van deze opleiding is dat de zij-instromer in korte tijd de basisvaardigheden leert die je als leerling-monteur nodig hebt. Startbekwaamheid is het uitgangspunt.

Programma

Het Zij-instroomtraject Beveiligingsmonteur is een samengestelde opleiding die aansluit bij de wens om zij-instromers middels een verkort traject op te leiden. Het traject bestaat uit de volgende modules:

  • Basis installatietechniek
    - praktijkopdrachten
    - schakelingen
    - bevestigingstechniek
    - aansluitingen
  • Databekabeling elektrotechniek
  • MBV Theorie
  • MBV Praktijk
  • ID-BMI-OAI (optioneel, niet bij de prijs inbegrepen)

Klik hier om de leaflet te downloaden.
Kijk voor een gedetailleerde inhoud van de onderdelen onder de tab Programma.

Voor wie?

Deze opleiding is bedoeld voor zij-instromers met een vooropleiding op MBO-niveau. Kennis van techniek is niet nodig, dat wordt tijdens het traject geleerd. Belangrijk is wel dat de deelnemer gemotiveerd is en een opleidings-/werkplek heeft binnen een technisch bedrijf.

Wij bieden het zij-instroomtraject voor kleine groepen aan als InCompany opleiding. Neem voor meer informatie contact met ons op via info@soba.nl 

Programma

Het Zij-instroomtraject Beveiligingsmonteur is een samengestelde opleiding die aansluit bij de wens om zij-instromers middels een verkort traject op te leiden. Het traject bestaat uit de volgende modules:

  • Basis installatietechniek
    - praktijkopdrachten
    - schakelingen
    - bevestigingstechniek
    - aansluitingen
  • Databekabeling elektrotechniek
  • MBV Theorie
  • MBV Praktijk
  • ID-BMI-OAI (optioneel, niet bij de prijs inbegrepen)

Basis installatietechniek
In deze module maakt de deelnemer kennis met begrippen en handelingen binnen het vak elektrotechniek. 

Praktijkopdrachten
In de opleiding zullen de deelnemers doorlopend bezig zijn met het uitvoeren van praktijkopdrachten. Tijdens dit onderdeel krijgt de deelnemer stap voor stap kennis en vaardigheden aangereikt om een zwakstroominstallatie aan te brengen in de praktijkruimte. Men leert diverse soorten schema’s te herkennen. Aanleg van buis en bekabeling is hier onderdeel van.

Schakelingen
Onderdeel van de praktijkopdrachten is het zelfstandig installeren van diverse schakelingen. Naast de praktijkvaardigheden doet de deelnemer kennis en inzicht op in de verschillende soorten schakelingen,. Dit is de perfecte basis om later in de opleiding te starten met MBV Praktijk.

Bevestigingstechniek
De deelnemers gaan naast theoretische kennis ook praktische ervaring op doen van verschillende bevestigingstechnieken. Denk hierbij aan montage op beton, hout, gips of systeemplafond tot aan draad tappen in metaal.

Aansluitingen 
In de praktijk komen we verschillende uitvoeringen van aansluitingen tegen. In deze module komen de verschillende gangbare technieken als oefening voorbij. Van adereindhuls tot solderen, maar ook de montage van RJ connectoren.

Databekabeling elektrotechniek
Een goed functionerend datanetwerk is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Communicatiesystemen worden steeds belangrijker en de eisen die aan netwerken gesteld worden, zoals bandbreedte, beschikbaarheid en veiligheid, worden hoger. In deze module leert de deelnemer hoe een datanetwerk is opgebouwd en welke componenten en materialen je gebruikt. Maar ook hoe je veilig kabels en connectoren aansluit en waar je rekening mee dient te houden, met als uitgangspunt een veilig en betrouwbaar systeem.

MBV Theorie
De module MBV Theorie bestaat uit uitgebreide praktijkgerichte lessen over beveiligingssystemen en de bijbehorende installatietechniek. Het diploma is verplicht gesteld in de Wet Particuliere Beveiligingsorganisaties en Recherchebureaus (WPBR). De deelnemer doet brede kennis op van alle beveiligingsmaatregelen (OBER) en is met dit diploma bevoegd om alarminstallaties te monteren en in bedrijf te stellen. De module Monteur Beveiligingssystemen wordt afgesloten met het MBV Theorie examen.

MBV Praktijk
De opleiding MBV Praktijk bestaat standaard uit vier dagen en één examendag. Voor de MBV Praktijk module in het Zij-instroomtraject zijn twee extra dagen opgenomen, om een extra basis mee te geven. De deelnemer leert in de praktijkopleiding alle vaardigheden om beveiligingsinstallaties te installeren, te programmeren en te onderzoeken op storingen. Na afloop van deze module volgt direct het praktijkexamen.

ID-BMI-OAI (optioneel, niet bij de prijs inbegrepen)
Het is mogelijk om de module Installatiedeskundige Brandmeld- en Ontruimingsalarminstallaties (ID-BMI-OAI) toe te voegen aan het zij-instroomtraject. Het doel van deze module is kennis opdoen over brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties die direct in de praktijk kan worden toegepast en die naadloos aansluit op het geëiste kennisniveau van de CCV regeling Installatiedeskundige brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties. Aansluitend aan de laatste cursusdag van deze module wordt het examen ID-BMI-OAI afgenomen.

Leerplein
Voor de modules MBV Theorie, MBV Praktijk en ID-BMI-OAI krijgen de deelnemers als aanvulling op de klassikale lessen de beschikking over het digitale SOBA Leerplein, dat tevens beschikbaar is op een app. De deelnemer kan middels het SOBA Leerplein:

  • Leren op mobiel of tablet
  • Inzicht krijgen in persoonlijke voortgang
  • Berichten sturen aan andere deelnemers of aan de begeleider
  • Trainen middels de MemoTrainer™, een tool die dagelijks persoonlijke herhaaloefeningen creëert, afgestemd op de behoeftes van de deelnemer

Download leaflet

Opleidingsduur en Inschrijven

De theorielessen worden gegeven in Schijndel en de praktijklessen in Den Bosch. Het totale zij-instroomtraject heeft een doorlooptijd van ca. 11 weken, waarvan 2 weken met drie dagen theorieles en 6 weken met drie dagen praktijkles. Belangrijk is dat de deelnemer binnen het eigen bedrijf de mogelijkheid krijgt om tijdens en aansluitend aan de opleiding in de praktijk te werken. Dit biedt deelnemers de mogelijkheid om het geleerde meteen toe te passen in de praktijk.

Er wordt gewerkt in kleine groepen van maximaal 8 deelnemers. Hieronder zie je het opleidingsschema en de mogelijkheid om aan te melden. Wij bieden het zij-instroomtraject aan als InCompany opleiding. Neem voor meer informatie contact met ons op via info@soba.nl 

Download leaflet

Extra informatie

  • Om toegang te krijgen tot digitale oefenvragen (via het Leerplein) ontvangen de deelnemers voor de start van de opleiding inloggegevens per mail.
  • In de prijs is inbegrepen:
    - lesmateriaal;
    - toegang tot SOBA Leerplein (beschikbaar tot één jaar na aanvang);
    - begeleiding en ondersteuning via een vast aanspreekpunt;
    - examenkosten;
    - administratiekosten.
  • Deelnemers ontvangen na afloop het vakdiploma MBV.

De belangrijkste voordelen

  • Kleine groepen, waardoor veel interactie en persoonlijke begeleiding mogelijk is.
  • Vast aanspreekpunt tijdens gehele traject.
  • De opleiding wordt verzorgd door vakdocenten werkzaam binnen het werkveld die uitblinken in een professionele en gevarieerde manier van lesgeven.