« Terug

Bas Scholts Docent BoCA: “Alarmcentralisten zijn echte vakmensen!”

BAs Scholts 2 (1).jpg24 okt

Bas Scholts is voormalig politieman en houdt hij zich inmiddels vol enthousiasme bezig met het overbrengen van zijn kennis en ervaring door het geven van trainingen en consultancy. Sinds 2019 is hij betrokken bij SOBA en SPV als docent en ontwikkelaar BoCA – de Basisopleiding Alarmcentralist.  

Kun je iets meer vertellen over je achtergrond? 

“In 1980 ben ik begonnen aan de politieschool in Amsterdam. Tijdens mijn bijna veertigjarige loopbaan bij de politie heb ik alles gedaan en meegemaakt. Begonnen als agent op straat, opgeklommen tot rechercheur en later inspecteur. Projectteams opgezet en gewerkt binnen het vakgebied criminaliteitspreventie.” Als locatiecommandant was hij de aangewezen persoon om draaiboeken en risicoanalyses te maken. En als explosievenexpert was hij betrokken bij het Koninklijk Huwelijk van Koning Willem-Alexander en Prinses Maxima. Door zijn ervaring werd hij ook gevraagd om zijn beveiligingsexpertise te delen bij grote evenementen en is hij inmiddels al 10 jaar betrokken bij de Toppers. Al deze ervaringen neemt hij mee in de opleidingen die hij verzorgt. Er is altijd wel een mooi voorbeeld aan te halen. 

Hoe ben je binnen het vakgebied van Alarmcentrales terecht gekomen?  

“Na meerdere schietpartijen waarbij ik betrokken was, koos ik voor verandering. Dat werd de meldkamer politie Amsterdam waar ik als operationeel leidinggevende ervoor gezorgd heb dat mijn team van leidinggevenden en centralisten een opleiding met diploma kregen. Voor de centralisten werd dat een multidisciplinaire centralisten opleiding zodat ze ook wisten hoe bijvoorbeeld de Brandweer en Ambulancedienst werkten om de samenwerking te bevorderen. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in 1 gezamenlijke meldkamer in de regio. Voor de leidinggevenden werd dat de opleiding Calamiteiten Coördinator, ook multidisciplinair, waar men leerde een groot incident of ramp te coördineren.” Bas Scholts werd bij de Nederlandse Politie Academie, docent binnen beide opleidingen vanwege een groot tekort aan docenten. “Dat was fantastisch om te doen.” Hij heeft de opleiding verder aangepast aan de praktijk en in totaal maar liefst 300 centralisten en 400 calamiteiten coördinatoren opgeleid in Nederland. 

Hoe ben je bij SOBA en SPV terecht gekomen? 

“In 2018 ben ik door SoSecure het zusterbedrijf van SOBA en SPV gevraagd om de opleiding Beveiliger te gaan geven voor een groep minder kansrijke jongeren. Daardoor kwam ik ook met SOBA in gesprek, zij vroegen mij om de opleiding BoCa (Basisopleiding Alarmcentralisten) te gaan verzorgen.”

“Ik wil ze de kennis meegeven die ze nodig hebben en het liefst een beetje meer.”  

Wat vind jij persoonlijk belangrijk in je werk als docent? 

Als een training Incompany wordt gegeven kijkt hij het liefst een paar uur mee op de meldkamer. Wat voor meldkamer is dat precies? Zo kan hij de training afstemmen op de behoefte van dat bedrijf. “Ik wil ze de kennis meegeven die ze nodig hebben en het liefst een beetje meer. Ik vind het belangrijk dat ik de deelnemers help met waar ze naar toe willen. Ik wil ze helpen de opleiding te halen. Mooi is het om te zien dat ze het oppakken en dat ze de droge stof gaan begrijpen. Dan gaan ze het leuk vinden! En heel belangrijk; ik moet het zelf leuk blijven vinden!” Bas Scholts heeft hart voor zijn studenten. ”Als je bij mij klaar bent met de opleiding ben je nog niet klaar”. Hij wil daarmee zeggen dat zijn studenten altijd bij hem terecht kunnen, ook na de opleiding. 

Wat houdt de opleiding BoCa in?  

“De BoCA is op MBO-niveau en er is geen specifieke vooropleiding nodig. In de opleiding besteden we de eerste 2 dagen aan basiskennis zoals bijvoorbeeld inrichtingseisen en techniek van een meldkamer; wat is een cognitieve lock-up en hoe werkt een noodaggregaat. Vervolgens gaan we in op Wettelijke Kaders en Effectief waarnemen. Daarna gaat de cursist een portfolio schrijven gericht op het eigen bedrijf. Hoe werkt dit nou bij jou in de praktijk? Ik hoor wel eens dat sommige meldkamers liever geen gebruik maken van een open inschrijving. Persoonlijk vind ik dit jammer omdat centralisten van verschillende meldkamers juist veel van elkaar kunnen leren.”

Bekijk deze opleiding

beveiliging-en-recherche-alarmcentrale-opleidingen-soba (1)

Wat voor lesmateriaal wordt er gebruikt? 

“Bij SPV / SOBA wordt gewerkt met eigen materiaal dat toegespitst is op examens. Het lesboek is zonder ballast geschreven. Dat vind ik heel prettig. Het boek is in samenwerking door Robert Jan van Osnabrugge en mij geschreven. Scholts heeft het onderdeel Wettelijke Kaders geschreven en een hoofdstuk Terreur toegevoegd, de eerste terreurmelding komt binnen op een meldkamer, vandaar een specifiek onderwerp in de opleiding. “In het boek worden alle onderwerpen die van belang zijn voor het examen behandeld maar tijdens de lessen geef ik voorbeelden uit de actualiteit, hebben we discussies en behandel ik vragen. Dat maakt het voor de deelnemers heel interessant. Meedoen vind ik belangrijk en een les is niet compleet als er niet gelachen wordt.” 

Je noemde een belangrijk onderdeel van de BoCA effectief waarnemen, hoe leer je dat?  

“Effectief kunnen waarnemen via schermen in een kunst. Je moet het complete beeld kunnen scannen. En dan vragen kunnen beantwoorden zoals wat is nou precies het signalement van die mevrouw. Om dit te leren maken we gebruik van filmpjes van bijvoorbeeld Opsporing Gezocht. In de toekomst willen gaan we ook eigen filmpjes maken gericht op specifieke casussen.” 

Hoe zie jij de ontwikkeling van de alarmcentralist? 

“In het verleden werd er nog wel eens neergekeken op meldkamers bij de politie. Je wilde als politie agent liever de straat op. Gelukkig heeft er inmiddels een ommezwaai plaatsgevonden en is de Alarmcentralist een zelfstandig beroep geworden. De ontwikkelingen gaan snel, in de toekomst wordt de Alarmcentralist steeds meer een onmisbare schakel tussen de particuliere sector en de hulpdiensten. Ze worden steeds professioneler en gaan op een ander niveau werken. De waardering is groot. Ze zijn de ogen en oren van onze maatschappij. Alarmcentralisten zijn echte vakmensen!”

Bekijk deze opleiding

« Terug

Meer informatie

Heb je vragen over onze opleidingen of wil je een advies op maat? Stuur een mail naar info@soba.nl of neem contact op met één van onze opleidingsadviseurs. Wij helpen jou graag verder!

Bel 030 666 777 3