« Terug

PD-VSS nieuwe stijl bestaat 2 jaar!

PD-VSS-banner.jpg29 mrt

Sinds maart 2019 wordt de cursus PD-VSS (Projecteringsdeskundige Video Surveillance Systemen) nieuwe stijl gegeven, dit in het kader van de nieuwe CCV-beoordelingsrichtlijn voor Openbare Ruimten. 

We zijn hiermee als In-Company bij Heras begonnen en inmiddels wordt deze cursus aangeboden als dag- en avondcursus op meerdere locaties en is er ook een ID-VSS (Installatiedeskundige VSS) bij gekomen.

De cursus wordt gegeven door een team van vakdocenten dat bestaat uit Peter Heemstra, John van den Berg en Wijnand van Loon. De kracht van dit team is dat zij alle drie een directe link kunnen maken van het boek naar hun eigen praktijkervaringen. Voor de lessen wettelijke bepalingen met betrekking tot cameratoezicht en privacy waaronder de AVG wordt dit team aangevuld door de vakspecialisten Felix Olijslager en Erik Arragon. 

Het lesboek wordt in de lessen aangevuld met uitgebreide presentaties en verhelderende filmpjes. Daarnaast kunnen cursisten zelfstandig uitgebreid aan de slag met de lesstof door middel van de oefenvragen op ons digitale leerplein. Een voorbeeldje: 

Voorbeeldvraag-PD-VSSTekengebied-1

“Het allerbelangrijkste is dat je goed weet met welk doel je een camera ophangt”

We spreken Wijnand van Loon, hij is werkzaam als Senior Security consultant bij Automatic Signal. Daarnaast is hij sinds 2 jaar 1 dag per week actief als docent bij SOBA voor onder andere de opleidingen MBV/TBV en ID en PD-VSS. 

“De cursus PD-VSS houdt veel meer in dan de plek van een camera bepalen” vertelt hij. “Het daadwerkelijke projecteren zit bij wijze van spreken alleen maar in het laatste uurtje van de theorie. Denk aan licht, omstandigheden, objectief, transmissie en beeldopslag, alle puzzelstukjes moeten in elkaar passen. Ook zelfs bij medewerkers die al lang in het vak bezig zijn, valt soms het kwartje pas tijdens de opleiding. Door middel van filmpjes laten we zien dat projecteren veel meer is dan het ophangen van een camera alleen. Het allerbelangrijkste is dat je goed weet met welk doel je een camera ophangt. Wat wil je ermee bereiken? Zo hebben we voorbeelden van filmpjes van ‘Opsporing Verzocht’ waarbij duidelijk wordt dat zelfs een goede camera slecht beeld kan geven als je er niet op de juist manier mee omgaat. We leren de cursisten ook erbij stil te staan dat een camera niet hetzelfde is als het menselijk oog. Hoe beoordeel je de beeldkwaliteit en hoe ga je daar in de praktijk mee om? 

Begrippen die daar een belangrijke rol inspelen zijn identificeren, herkennen en observeren. Je hangt bij de deur een camera die kan identificeren, beeld waarmee je naar de politie kan. Op een andere plek kan dan een camera geïnstalleerd worden waarmee je dezelfde persoon zou kunnen herkennen die je net bij de deur hebt gezien, bijvoorbeeld aan bepaalde kenmerkende kleding. Als je doel observeren is, dan wil je bijvoorbeeld een grotere groep mensen in de gaten kunnen houden zodat je bepaald gedrag kunt observeren. Dan gelden er weer andere eisen en specificaties. Alle verschillende doelen, toepassingen, omstandigheden, mogelijkheden qua apparatuur en actuele ontwikkelingen maken dit vak zo interessant.”

Wijnand legt uit wat het verschil is tussen de cursus ID-VSS en PD-VSS

“De 2 varianten hebben deels overlappende lesstof. De cursus ID-VSS heeft geen case opdracht en minder berekeningen en de kandidaten worden minder uitgebreid geëxamineerd. Het niveau van de cursus zit op mbo-3/4 en wordt meestal gedaan als verdieping na het volgen van MBV of TBV. Verschil tussen de 2 cursussen in het kort: ID-VSS gaat dieper in op het installeren, PD-VSS gaat dieper in op het projecteren en het juridisch kader. Bij PD-VSS (mbo 4 niveau) zien we ook veel commerciële mensen en in bedrijf stellers. Het grootste deel van onze cursisten start met PD-VSS en we zien dan vaak dat zij ID-VSS erbij gaan doen. Deze combinatie is mogelijk door het volgen van een extra lesdag. Andersom kan overigens ook. 

Wilt u meer weten over de cursus PD-VSS of ID-VSS neem dan contact op met 1 van onze opleidingsadviseurs.

« Terug

Meer informatie

Heb je vragen over onze opleidingen of wil je een advies op maat? Stuur een mail naar info@soba.nl of neem contact op met één van onze opleidingsadviseurs. Wij helpen jou graag verder!

Bel 030 666 777 3