Opleiding | 6-8 uur

E-learning Beheerder Brandmeld- en Ontruimingsalarminstallaties (BBI)

Omschrijving

Deze e-learning leidt op tot 'Beheerder Brandmeld- en Ontruimingsalarminstallaties' conform het gestelde in de 'Regeling Brandmeldinstallaties 2010' van het Centrum voor Criminaliteits-preventie en Veiligheid (CCV). De deelnemers leren de theorie aan de hand van digitale modules.

Inschrijven en binnen enkele dagen starten met e-learning

Een Beheerder Brandmeld- en Ontruimingsalarminstallaties is belast met de bediening, de periodieke controle en het preventief onderhoud van een brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie, zoals staat omschreven in de NEN 2654-1 en NEN 2654-2. Daarnaast fungeert hij als eerste aanspreekpunt voor de brandweer, bijvoorbeeld in situaties waar twijfel bestaat over de echtheid van een brandmelding en de noodzaak voor de brandweer om uit te rukken. Deze cursus is er op gericht de desbetreffende persoon bekend te maken met, en ervaring op te laten doen met het kader waarin een Beheerder Brandmeld- en Ontruimingsalarminstallaties werkt.

SOBA Certificaat

Na het doorlopen van de e-learning modules ga je online het examen maken. Wanneer je 70% correct hebt beantwoord, kun je direct een certificaat downloaden. Je hebt hiervoor 3 kansen.

Tijdens een jaarlijkse inspectie toon je met dit SOBA-certificaat aan dat wordt voldaan aan één van de voorwaarden voor het afgeven van het Certificaat Brandmeldinstallatie, namelijk de aanwezigheid van ten minste één gecertificeerd Beheerder Brandmeld- en Ontruimingsalarminstallaties.

Wil je een officieel diploma, schrijf je dan in voor de dagcursus Beheerderder Brandmeld- en Ontruimingsalarminstallatie.

Inhoud

De cursus bestaat uit een e-learning gedeelte waarbij de deelnemer in zijn eigen tijd en tempo het theoretische gedeelte inclusief oefenvragen na elk hoofdstuk doorneemt. Hiervoor heb je een computer of laptop nodig met een internetverbinding. In het e-learning gedeelte worden onder andere de volgende onderwerpen behandeld:

 • Introductie Leerplein
 • Verschillende soorten brandmelders
 • Het hart van de brandmeldinstallatie (BMI)
 • De procedure van de installatie en bekabeling
 • Verschillende typen van ontruimingsalarminstallatie (OAI)
 • De taken en verantwoordelijkheden van een beheerder 
 • Inzicht in wat de beheerder in de praktijk doet

Je bent circa 6 tot 8 uur bezig met het e-learning gedeelte.

Ter afronding maak je een online toets en kun je direct een SOBA-certificaat downloaden, wanneer je 70% correct hebt beantwoord.

Voor wie?

De e-learning is bedoeld voor medewerkers in bedrijven en instellingen die verantwoordelijk zijn voor het beheer en onderhoud van brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties. Ook personen die op basis van (sub)contracting dit beheer verrichten, kunnen door middel van deze cursus de voor de Beheerder Brandmeld- en Ontruimingsalarminstallaties noodzakelijke kennis verwerven.

Opleidingsduur en tijden

 • Na inschrijving van de cursus ontvangt de deelnemer binnen 3 werkdagen een uitnodiging met logingegevens. Met de logingegevens kan direct gestart worden met de e-learning.
 • Na afloop kan een certificaat worden gedownload bij voldoende resultaat voor de online toets.

Extra informatie

 • De prijs is inclusief digitaal lesmateriaal. 
 • Exclusief pc/laptop.
 • Exclusief NIBHV examen.

Inschrijven en binnen enkele dagen starten met e-learning