Home ›› Onderhoudsdeskundige Brandmeldinstallaties

Onderhoudsdeskundige brandmeldinstallaties: hoe word ik dit?

Onderhoudsdeskundige brandmeldinstallaties, ook wel afgekort tot ODB, wordt u door de opleiding van SOBA succesvol af te ronden. Wist u al dat SOBA het grootste slagingspercentage heeft van Nederland? Onze missie is “Opleiden voor een veiliger Nederland” en dat is misschien ook precies waar u aan mee wil werken. Door de opleiding ODB succesvol af te ronden bent u in staat om de brandmeldinstallaties regulier te inspecteren, onderhouden en waar nodig reparaties uit te voeren. Maar over welke kennis moet u hiervoor beschikken? Hoelang duurt de opleiding? En hoe zien de examens eruit? Als u de antwoorden wil krijgen op deze vragen, dan raden wij u zeker aan om dit artikel te lezen!  

Onderhoudsdeskundige brandmeldinstallaties cursusinhoud 

De cursus ODB maakt u als cursist bekend met de onderhoudswerkzaamheden zoals deze zijn vastgelegd in de NEN 2654-1. NEN is de afkorting van Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut. Zij gaan over de vastgelegde afspraken met betrekking tot de veiligheid, kwaliteit, betrouwbaarheid en duurzaamheid van een product of dienst. In u geval, als toekomstig onderhoudsdeskundige brandmeldinstallaties, zal u zich moeten houden aan de norm NEN 2654-1. Kent u deze nog niet? Geen probleem. Dat leert u in de cursus. Verder zal de cursus u alles leren wat u als onderhoudsdeskundige brandmeldinstallaties moet weten zoals: 

  • Wet- en regelgeving; 
  • Projecteren van melder; 
  • Brand, rook en branddriehoek; 
  • Ongewenste en onechte brandmeldingen; 
  • Aanleg van kabels, ringleidingen en eisen van functiebehoud; 
  • Taken en verantwoordelijkheden van een onderhoudsdeskundige. 

Samen zorgen wij ervoor dat u er klaar voor bent. En dit allemaal in zeven lesdagen. 

onderhoudsdeskundige brandmeldinstallaties soba
Inschrijven

ODB na zeven lesdagen 

Er zijn voor deze cursus zeven lesdagen gepland. Gedurende zeven weken krijgt u les op één van onze locaties. De cursus Onderhoudsdeskundige brandmeldinstallaties start op verschillende momenten. Houd deze startmomenten goed in de gaten. De lesdagen zullen starten om 09:00 uur en duren tot 15:30 uur.  

Volgt u de cursus liever in de avond? Dan is de ODB-avondcursus iets voor u. In plaats van zeven lesdagen heeft deze cursus een duur van 14 avonden. Deze avonden starten om 18:30 uur en eindigen om 21:30 uur. Ook de avondcursus start op meerdere momenten. 

Na het volgen van de lesdagen of –avonden bent u in staat het examen af te leggen. 

Onderhoudsdeskundige brandmeldinstallaties examen afleggen

De cursus kan bij Isac Examens worden afgesloten door het behalen van het examen. Wanneer u de cursus ODB van SOBA al eens heeft gevolgd en u moet opnieuw examen doen, dan kunt u zich ook inschrijven voor een examentraining van één dag of de examentraining in de avond. Deze mogelijkheid is alleen voor de cursisten die het onderdeel Open Vragen of de Case opdrachten opnieuw moeten doen.

onderhoudsdeskundige brandmeldinstallaties 1 soba
Inschrijven

Samen met SOBA maakt u Nederland veiliger

Al meer dan 30 jaar zijn wij een begrip in de wereld van beveiliging en brandveiligheid. Als grootste partner in beveiliging en veiligheid helpen wij medewerkers zich continu te ontwikkelen en te laten groeien in hun vak. Maar dit kunnen wij natuurlijk niet alleen. Daarom zien wij u graag starten met de opleiding tot onderhoudsdeskundige brandinstallaties

Heeft u nog vragen over de opleiding? Neem dan gerust contact met ons op. 

Wanneer start u? 

Neem contact op