« Terug

Christiaan van de Geer over zijn werk bij SOBA: "Het lesgeven geeft me veel voldoening.”

christiaan van de geer foto 1b.jpg30 nov

Christiaan van de Geer (48) is freelance docent Onderhoudsdeskundige Brandmeldinstallaties en Projecteringsdeskundige Brandmeldinstallaties (ODB/PDB) bij SOBA. Daar brengt hij met veel plezier al zijn kennis over op zijn cursisten. Christiaan woont met zijn vrouw en twee dochters in Valkenswaard. Hij houdt van sporten zoals hardlopen en fitness, en van de Italiaanse keuken, maar voornamelijk houdt hij van zijn gezin. Hij geniet van het leven en zijn werk ziet hij als een hobby.

Van toen naar nu

Christiaan begon zijn carrière als monteur bij een paneelbouwer waar hij verschillende functies bekleedde. Hij had het er naar zijn zin, maar besloot toch om verder te kijken. Zo kwam hij voor het eerst in aanraking met brandbeveiliging. Hij werkte bij een branddetectiebedrijf in Rotterdam en zorgde er voor dat de monteurs zo gemakkelijk en foutloos mogelijk hun werk konden doen. Na een aantal jaar verhuisde Christiaan voor de liefde naar het zuiden, waar hij bij een soortgelijk bedrijf ging werken. Hij nam allerlei verschillende werkzaamheden onder zijn hoede, waaronder het opstellen van Programma van Eisen voor brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties. Hiervoor volgde hij een aanvullende opleiding Brandmeester Preventie .

Uiteindelijk kwam hij in aanraking met SOBA. Na zijn vele jaren praktijkervaring wist Christiaan dat hij een goede match zou zijn als docent. “Ik was overtuigd genoeg van mijzelf en wist dat ik voldoende kennis bezat om het ook aan anderen over te kunnen brengen.” Nu, zo’n elf jaar later, werkt hij als auditor bij een certificatie-instelling (CIBV), waar hij soortgelijke bedrijven beoordeelt als waar hij vroeger werkte. Hij beoordeelt of ze zich houden aan de verschillende CCV certificatieschema’s en brandmeld- ontruimingsalarminstallaties correct ontwerpen, aanleggen en onderhouden. Dit sluit mooi aan bij zijn werk als docent bij SOBA. 

Lesgeven is erg leuk: “Ik probeer iets over te brengen aan de cursisten, maar zij geven mij ook veel nieuwe inzichten. Die andere invalshoeken houden mij scherp."

Elkaar scherp houden

Als docent helpt Christiaan zijn cursisten met het voorbereiden op het examen, zodat ze daarna als gekwalificeerd personeel ingezet kunnen worden. Hij vindt lesgeven erg leuk: “Ik probeer iets over te brengen aan de cursisten, maar zij geven mij ook veel nieuwe inzichten. Ze bekijken de vraagstukken op een andere manier. Die andere invalshoeken houden mij scherp.” Christiaan ziet ook zeker het belang in van het lesgeven en benoemt zijn persoonlijke drijfveer: “Zo komt de algemene kwaliteit van brandmeld- ontruimingsalarminstallaties op een hoger niveau te liggen. Het geeft me veel voldoening dat mijn werk direct of indirect bijdraagt aan het voorkomen van persoonlijk en zakelijk leed.”

De gemiddelde lesdag

Christiaan begint elke les met een stukje herhaling van de vorige keer. Vervolgens legt hij een nieuw stuk theorie uit. Omdat de ene cursist praktischer is ingesteld en de ander theoretischer, probeert hij dit op verschillende manieren te doen. “Ik heb wel eens iemand gehad die heel praktisch was ingesteld, maar in diezelfde klas zat ook iemand met een universitaire achtergrond. Je moet het dan zo overbrengen dat je ze allebei kan blijven boeien. Dat is best een uitdaging.” Niet alle cursisten leren dus op dezelfde wijze. Daar probeert Christiaan op in te spelen: “Ik probeer zoveel mogelijk vormen in mijn lessen te verwerken. Ikzelf houd wel van een discussievorm, maar vind het ook leuk om beeldmateriaal te gebruiken. Dan laat ik een YouTube filmpje zien of doen we een Kahootquiz. Maar soms moeten ze ook gewoon een stuk tekst lezen. Zo probeer ik iedereen tegemoet te komen en verschillende lesvormen toe te passen. Ik ben altijd nieuwsgierig naar nieuwe methodes om het aantrekkelijker te maken.” Na de theorie is het tijd om iets te gaan doen met wat ze die dag of in een eerdere fase hebben geleerd. Door middel van bijvoorbeeld rekenopdrachten, inzichtvragen of anderszins zijn ze zelf bezig met de theorie.

Werken bij SOBA

Over SOBA is Christiaan erg te spreken. “Ik zie SOBA als een prettige opdrachtgever. Ze staan altijd open om ons als docent te verbeteren. De meeste docenten hebben veel praktijkervaring, maar hebben geen lerarenachtergrond. SOBA organiseert daarom regelmatig avonden om ons daar nog extra in op te leiden. Zo leren we hoe we de lessen beter in kunnen richten en cursisten nog beter kunnen aanspreken.”

« Terug

Meer informatie

Heb je vragen over onze opleidingen of wil je een advies op maat? Stuur een mail naar info@soba.nl of neem contact op met één van onze opleidingsadviseurs. Wij helpen jou graag verder!

Bel 030 666 777 3