« Terug

“Een vakidioot die heel graag over Brandbeveiliging praat”

Hans Brugmans (Aangepast).jpg28 feb

Hans Brugmans (56) is een ervaren vakman in het brandbeveiligingsveld. Met een carrière die teruggaat tot de jaren '90, heeft hij alle aspecten van brandbeveiliging doorlopen: van installatie en inbedrijfstelling tot certificering, inspectie, projectie en verkoop. Zijn expertise strekt zich uit over diverse gebieden binnen dit vakgebied.

Kun je ons vertellen waar je momenteel werkzaam bent?

Ik ben sinds de overname van Protec door Bosch werkzaam bij Bosch Energy & Building Solutions als operationeel manager met een focus op Brand. Bosch Energy & Building Solutions is een toonaangevende System Integrator op het gebied van Security & Safety.

Waar komt je interesse voor het lesgeven vandaan?

Ik haal veel voldoening uit het helpen van anderen om zich te ontwikkelen en ze naar een hoger niveau te tillen. Als manager ben ik dagelijks bezig met het motiveren en begeleiden van mensen, dus het geven van lessen is een natuurlijke uitbreiding daarvan. Bovendien noemen mensen mij een vakidioot die er graag over praat.

Hoe ben je met SOBA in contact gekomen?

Ik heb simpelweg gereageerd op een vacature bij SOBA voor een docent Brandveiligheid omdat ik naast mijn huidige werkzaamheden de ambitie heb om les te geven. Na een ontmoeting in september kwamen we al snel tot een overeenkomst. Op datzelfde moment was er een groeiende behoefte aan geschoold personeel bij Bosch. Vandaar dat ik nu als eerste gestart ben met het opleiden bij mijn eigen werkgever. Doelstelling is wel om door te pakken naar ODB en PDB en ontruiming zie ik mogelijk ook wel zitten.

Wat was de aanleiding vanuit Bosch?

Vanuit Bosch zijn we gestart met de Bosch Academy met het idee om mensen binnen te halen en om te scholen tot brandveiligheidsspecialisten door middel van een opleiding en dit af te sluiten met een erkend examen. Momenteel ben ik gestart met de eerste groep deelnemers ID-BMI-OAI. We streven ernaar om dit uit te breiden naar andere opleidingen zoals ODB en PDB. Bosch is een Erkend Brandbeveiligingsbedrijf en heeft veel behoefte aan Erkende monteurs in het veld met een ODB diploma.

Kun je ons wat meer vertellen over de inhoud en je ervaringen met de groep?

De huidige groep van 6 deelnemers, 5 mannen en 1 vrouw,  is heel divers met zowel mensen uit het vakgebied als mensen met bijvoorbeeld een administratieve achtergrond.  De lesdagen zijn van 9.00 u tot 15.30 u net als de reguliere opleiding bij SOBA. Het lesmateriaal wordt door de deelnemers goed ontvangen. Voor iedereen bestaat de uitdaging toch wel in de hoeveelheid nieuwe kennis.

Voor degenen die helemaal blanco zijn is het heel veel info, voor mensen met iets meer ervaring is het iets makkelijker en zij pakken het sneller op. In overleg met SOBA is er voor gekozen om ook een module Praktijkonderwijs Installatietechniek toe te voegen. Dit wordt verzorgd door Vakwijs. Een goede zet want dit brengt alle deelnemers op het juiste startniveau.

Bijkomend voordeel om de opleiding te geven binnen het eigen bedrijf is dat je de deelnemers direct praktijkvoorbeelden kan laten zien zoals bij voorbeeld het doen van Standaard Brandproeven. Dat spreekt meteen erg tot de verbeelding. 

Wat zijn je ervaringen met SOBA?

SOBA ervaar ik als “Gewoon een fijne professionele organisatie die de mens centraal ziet staan”. Op vragen van mij en de cursisten wordt snel gereageerd en er wordt echt geluisterd naar wat er speelt.

“Heel erg top” vond ik ook de didactische training waar ik direct voor werd uitgenodigd in oktober. Deze training wordt gegeven door de onderwijskundigen van SOBA en heb ik als heel plezierig en waardevol ervaren. Ervaring in lesgeven heb ik al opgedaan door bijvoorbeeld het geven van interne trainingen en externe cursussen. Daar waar ik mijn medewerkers verdieping geef, vind ik het ook belangrijk dat SOBA ook de docent meer handvatten en verdieping geeft in het geven van onderwijs.

Hoe blijf je zelf verder op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen?

Ik ben zelf binnen het vakgebied werkzaam en als bedrijf zijn we vertegenwoordigd in brancheverenigingen en in een aantal commissies.

Hartelijk dank Hans en heel veel succes met het opleiden van nog vele andere groepen in Brandbeveiliging voor SOBA.  

 

Ben jij ook zo’n vakidioot net als Hans en wil je jouw kennis delen en anderen enthousiast maken voor het vak? Klik dan hier voor de vacature 'Docent Brandveiligheid'.

« Terug

Meer informatie

Heb je vragen over onze opleidingen of wil je een advies op maat? Stuur een mail naar info@soba.nl of neem contact op met één van onze opleidingsadviseurs. Wij helpen jou graag verder!

Bel 030 666 777 3