Home ›› Nen 1010

NEN 1010 cursussen - Fris jouw kennis op

Heb je een functie in de elektrotechniek en verricht je werkzaamheden aan laagspanningsinstallaties? Dan is een cursus NEN 1010 van groot belang. Deze norm wordt regelmatig herzien en het doel van deze norm is om een veilige installatie te realiseren. Zo mogen elektrische voorzieningen niet leiden tot gevaarlijke situaties en moeten deze beschermd worden tegen oververhitting door overbelasting.

Wil je jouw kennis van NEN 1010 up-to-date houden? Kies dan voor één van de opleidingen van SOBA. Wij leggen jou uit wat NEN 10 precies inhoudt en welke opleidingen SOBA aanbiedt.

nen 1010 schrift
Inschrijven

NEN 1010: wat houdt het precies in?

NEN 1010 is een elektronische inspectie (norm) die voornamelijk wordt gebruikt bij het nieuw aanleggen van elektrotechnische installaties. In Nederland staan de technische eisen voor een elektrische laagspanningsinstallatie beschreven in de NEN 1010, een soort 'bijbel' van de elektrotechniek. Omdat de NEN 1010 bij élke elektrotechnische installatie ter sprake komt, is dit de belangrijkste norm.

Een NEN 1010-keuring is verplicht

Bij het plaatsen van nieuwe elektrische laagspanningsinstallaties dient te worden voldaan aan de opleveringsinspectie NEN 1010. Deze keuring is wettelijk verplicht om bij oplevering van nieuwe installaties of ingrijpende veranderingen te voldoen. Tijdens zo’n keuring controleert een inspecteur de installatie visueel en voert de inspecteur diverse veiligheidsmetingen uit op het voorkomen van risico’s op brand en elektrische schokken.

NEN 1010 is de Nederlandse richtlijn voor:

  • Het aanleggen van een veilige laagspanningsinstallatie
  • Uitvoering van reguliere controles bij laagspanningsinstallaties
  • Inspectie bij oplevering van projecten

Wijzigingen in NEN 1010 sinds 2020

In oktober 2020 is de NEN 1010 herzien. Uiteraard zullen er steeds nieuwe herzieningen plaatsvinden. Sinds 2020 is de nieuwe NEN 1010 beter leesbaar en begrijpelijk gemaakt. Ook wordt er consistent gebruik gemaakt van termen, Engelse teksten worden verduidelijkt en er wordt meer gebruik gemaakt van afkortingen. Daarnaast is er een nieuw belangrijk hoofdstuk toegevoegd: Energieaspecten. Hierin wordt onder andere ingegaan op de verschillende facetten van energie-efficiëntie zoals:

  • Afspraken over de aanlevering van installaties met betrekking tot energietransitie
  • Eisen en aanbevelingen voor het veilig functioneren van dergelijke elektrische installaties

nen 1010
Inschrijven

NEN 1010 cursussen

Wil je weten wat de NEN 1010 inhoudt of precies weten wat er in de NEN 1010 is veranderd en zo jouw kennis van deze norm opfrissen? Volg dan een van onze opleidingen over de NEN Normen

Zo heb je keuze uit de NEN 1010 Volledig dagNEN 1010 Volledig avond of NEN 1010 opfriscursus

Tijdens deze opleidingen leer je onder andere waarom NEN 1010 belangrijk is, wat de kenmerken zijn en de beschermingsgraden- en klassen. Heb je al kennis van de norm, maar ben je nog niet op de hoogte van de laatste wijzigingen? Dan is de opfriscursus ideaal. Je leert dan alles over de meest herziene uitgave van de norm en je bent in staat om de nieuwe norm praktisch toe te passen.

De opleiding is inclusief lesmateriaal en na afloop ontvang je een certificaat. Bovendien betaal je bij SOBA geen inschrijfkosten.

Na de opleiding

De opleidingen NEN 1010 zijn dus een praktische vertaling van de norm en gericht op zowel industriële installaties als huis- en utiliteitsinstallaties. Na afronding van de opleiding kun je onder andere uitbreidingen en veranderingen in elektrische installaties aanbrengen volgens de NEN 1010. 

Vraag meer informatie aan

Ben je geïnteresseerd in één van de NEN 1010 cursussen of een andere opleiding zoals over de NEN 2575 Ontruimingsalarminstallaties of de NEN 3140 VOP

Bekijk dan snel ons volledige aanbod van opleidingen of neem contact op als je eerst meer informatie wil ontvangen.

Neem contact op