Home ›› Beheerder Brandmeldinstallatie

Deskundige beheerder brandmeldinstallatie worden bij SOBA

Een beheerder brandmeldinstallatie is verantwoordelijk voor het beheer, onderhoud en de controle van een brandmeldinstallatie in een gebouw. Als beheerder brandmeldinstallatie zorg je ervoor dat de brandmeldinstallatie correct functioneert en voldoet aan de geldende veiligheidsvoorschriften. 
 
Door regelmatig onderhoud, inspecties en tests uit te voeren, zorgt de beheerder brandmeldinstallatie ervoor dat eventuele branden snel worden gedetecteerd. Zo houd jij als beheerder mensen veilig en beperk je kostbare schade.
beheerder brandmeldinstallatie alarm soba
 

Opleiding tot beheerder brandmeldinstallatie

Bij SOBA kun jij je laten opleiden tot beheerder brandmeldinstallatie. Met deze cursus van één dag begin je natuurlijk met de brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties zelf: welke zijn er, wat houdt het beheer, controle en onderhoud in en welke normen en voorschriften zijn van toepassing. Daarnaast verdiep je je in de rol die jij als beheerder hebt: wat zijn jouw taken, hoe herken je onechte en ongewenste brandmeldingen, hoe voorkom je die (bijvoorbeeld door voorlichting te geven). 
De cursus is bedoeld voor medewerkers in bedrijven en instellingen die verantwoordelijk zijn voor het beheer en onderhoud van brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties.
 

Halverwege de middag doe je het examen. Wanneer je hiervoor slaagt, ontvang je het diploma ‘Beheerder Brandmeld- en Ontruimingsalarminstallatie’ (BBMI-OAI) van het Nederlands Instituut voor Bedrijfshulpverlening (NIBHV). 

Tijdens een jaarlijkse inspectie toon je met dit diploma aan dat wordt voldaan aan één de voorwaarden voor het afgeven van het Certificaat Brandmeldinstallatie, namelijk de aanwezigheid van ten minste één gecertificeerd Beheerder Brandmeldinstallatie.

 

Over de beheerder brandmeldinstallatie

Een beheerder brandmeldinstallatie gaat over de veiligheid van mensen en een gebouw. Daarom moet je grondige kennis hebben van de technische aspecten van brandmeldinstallaties, inclusief de werking van verschillende componenten. Een van de belangrijkste verantwoordelijkheden van een beheerder brandmeldinstallatie is het waarborgen van de naleving van de geldende voorschriften en normen. 
 
Het is belangrijk dat je als beheerder brandmeldinstallatie op de hoogte blijft van nieuwe technologieën, innovaties en best practices op het gebied van brandveiligheid. Door bij te blijven met de nieuwste ontwikkelingen optimaliseer je de brandmeldinstallatie en minimaliseer je mogelijke risico’s. Zonder een beheerder brandmeldinstallatie zijn er risico's voor de brandveiligheid van mensen in een gebouw, of dat nu een woning of een bedrijfsgebouw is. Zonder een beheerder brandmeldinstallatie wordt de installatie verwaarloosd, waardoor de betrouwbaarheid en effectiviteit van het systeem afnemen. 
 
Een beheerder brandmeldinstallatie is verantwoordelijk voor:
 

Inspectie en controle 

Je voert periodieke inspecties uit zodat alle componenten van de brandmeldinstallatie goed functioneren. Dit omvat het controleren van rookmelders, handbrandmelders, noodverlichting en andere relevante apparatuur.

 

Onderhoud en reparatie

De beheerder brandmeldinstallatie voert reparaties of onderhoudswerkzaamheden uit aan de installatie. Dit kan het vervangen van defecte apparatuur, het upgraden van verouderde systemen of het verhelpen van storingen zijn.
 

Testen en oefeningen

De beheerder brandmeldinstallatie voert regelmatig tests en oefeningen uit om de betrouwbaarheid van de brandmeldinstallatie te controleren. 
 

Documentatie en rapportage

Het bijhouden van nauwkeurige documentatie is erg belangrijk voor de beheerder brandmeldinstallatie. Deze documentatie is het bewijs dat de brandmeldinstallatie veilig is en voldoet aan de voorschriften.
 

De beheerder brandmeldinstallatie en andere veiligheidsprofessionals

Een belangrijke partner voor beheerders brandmeldinstallatie is de brandweer. Beheerders moeten regelmatig overleggen met de brandweer om ervoor te zorgen dat de brandmeldinstallatie voldoet aan de meest actuele normen. Hierbij hoort ook het bespreken van de locatie en plaatsing van brandalarmpanelen en het delen van plattegronden en evacuatieplannen in bedrijfsgebouwen.
 
Daarnaast is er vaak een nauwe samenwerking met beveiligingspersoneel. Beheerders brandmeldinstallatie moeten communiceren en coördineren met beveiligingsmedewerkers om de veiligheid van een bedrijfsgebouw te waarborgen.
 
beheerder brandmeldinstallatie controlle soba
 

Volg nu de opleiding tot beheerder brandmeldinstallatie

Wil je de veiligheid van mensen en gebouwen waarborgen? En wil je verantwoordelijkheid dragen voor het beheer van brandmeldinstallaties? Dan is de opleiding tot beheerder brandmeldinstallatie bij SOBA de perfecte keuze voor jou. 
 
Met deze opleiding krijg je niet alleen grondige kennis van brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties en leer je hoe je deze installaties effectief beheert en onderhoudt. Klik hier voor meer informatie.

Neem contact op